Interval vasten: een effectieve manier om af te vallen en je gezondheid te verbeteren

Ook bekend als Intermittent fasting, dit is een eenvoudige effectieve manier om af te vallen, gezond te worden en te blijven.

Door je eten te timen kan je je lichaam aansporen om hormonen te maken welke voor lichaamsveranderingen zorgt.
Interval vasten is geen dieet zoals velen denken waarbij je start en stopt wat vervolgens een jojo effect geeft, met dit dieet stop je nooit je integreert het in je leven zoals het jou past.
Hierbij hoef je niet op voeding te letten (nu niet gelijk naar de chips en patat grijpen he) we gaan het dan ook niet over voeding hebben, het is toepasbaar bij elke voedingsstijl die je maar mag hebben, gegeven dat je je lichaam wel de juiste voedingsstoffen geeft.

Het bestaat in feite uit een periode dat je eet en een periode dat je dat niet doet (vasten) je hongert je niet uit zoals met vele diëten het geval is en je kan het permanent opnemen in je levensstijl.
Het meest gebruikelijke is 16-8, dit betekent dat je 16 uur lang niet eet en 8 uren wel.
Tijdens je slaap ben je al aan het vasten er is dan ook niets gevaarlijk of raar aan, eet 2 uur voor en 2 uur na het slapen niet en je bent al beter bezig met interval vasten 12-12.
Je zou ook naar het OMAD dieet kunnen opbouwen dit staat voor one meal a day, echter word het voedingsdeel dan wel belangrijker om je macros te behalen.

Gezondheidsvoordelen van interval vasten

Interval vasten heeft een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder:

 • Afvallen: Interval vasten kan helpen om af te vallen doordat het je calorie-inname kan verminderen.
 • Verbeterede bloedsuikerspiegel: Interval vasten kan helpen om de bloedsuikerspiegel te reguleren, wat gunstig is voor mensen met diabetes of prediabetes.
 • Verlaagde bloeddruk: Interval vasten kan helpen om de bloeddruk te verlagen, wat het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.
 • Versterkte immuun functie: Interval vasten kan helpen om de immuun functie te versterken.
 • Verlengde levensduur: Uit onderzoek blijkt dat interval vasten de levensduur kan verlengen.

Is interval vasten veilig?

Interval vasten is over het algemeen veilig voor gezonde volwassenen. Er zijn echter enkele groepen mensen die interval vasten moeten vermijden, waaronder:

 • Kinderen en tieners: Kinderen en tieners zijn nog volop in de groei en ontwikkeling, waardoor interval vasten niet geschikt is.
 • Zwangere vrouwen: Zwangere vrouwen hebben extra voedingsstoffen nodig, waardoor interval vasten niet geschikt is.
 • Mensen met een eetstoornis: Interval vasten kan een trigger zijn voor mensen met een eetstoornis.

Insuline en vetverbranding.
Elke keer als wij iets eten met koolhydraten krijgen wij een insuline piek.
Terwijl je insuline hoog is zal je lichaam geen vet verbranden.
Als je dus ontbijt luncht en dineert en daartussen ook nog een snack neemt voor een totaal van 6 of meer eetmomenten zal je insuline overdag niet veel gaan zakken en word wat je eet gebruikt voor energie.
Hoe minder eetmomenten hoe lager je insuline, met resultaat sneller herstel van insuline resistentie en gewichts afname.

Training.
Tijdens de vast periode is het verstandig om aan training te doen omdat je lichaam dan het meeste vet verbrand voor energie en het hoogste percentage groeihormoon Hgh aanmaakt (tot 2000% van tijdens je eet tijd)
Training zoals kracht cardio en yoga is allemaal prima.
Zelf train ik via het maffetone principe zeker tijdens de vast periode dat hanteert de formule van 180 – leeftijd ipv de standaard 220 – leeftijd.

Niet Overdenken.
Er is veel te vinden over interval vasten schema’s theorieën uitvoeringen video’s noem maar op.
Echter moet je het je niet moeilijker maken dan het is, gewoon 16 uur niet eten en 8 uren wel, dat is het.
Tijdens de vast periode mag je wel zwarte koffie hebben of (groene)thee maar zonder suiker en melk want dat breekt je vast periode door insuline te maken, water is vanzelfsprekend.

Ikzelf ben hier al aan begonnen en verwacht hiervan om in ieder geval wat gewicht weg te halen (ja ook vegans kunnen overgewicht zijn hahahaha), en wellicht wat diverse kleine kwaaltjes zoals uitslag, veroudering, verminderende sexdrive, energie peil concentratie stoornis, kans op hart kwalen ader verkalking diabetici type 2 enzovoort te voorkomen of te verhelpen.

Voortgang van mijn persoonlijke afval reis;

Week 1
Na mijn eerste week ben ik 1.5 kilo afgevallen van de 106 start gewicht, los van wat maag gerommel wat niet lang aanhield ging het prima.
De eerste dagen kreeg ik toch echt wel het “honger” gevoel rond het 16e vast uur.
Na dag 6 begon zwarte koffie beter te smaken en voel ik mij opgewekter in de ochtend (ja vervelend voor anderen om zoveel vrolijkheid te zien al voor de koffie 😀 ) en het honger gevoel was verdwenen.
Witte suiker heb ik uit mijn dieet gehaald ook tijdens de voed periode, ik vermoed dat mijn smaak hierdoor wat is veranderd.

Week 2
De 2e week telde de weegschaal 102.9 dus 1,6 lichter in deze week.
Omdat er middagdiensten gedraaid werd ben ik in de ochtend aan het sporten geweest, bestaand uit 15 min roeien op een roeimachine en burpies in crossfit stijl tot falen.
hop hop week 3 in 🙂

Week 3
lijkt er in kilo’s geen verschil te zijn, ook een paar dagen verkouden geweest waardoor er helaas niet bij getraind kon worden.
Week 4 zijn nachtdiensten de uitdaging, zien hoe dat zal gaan.

Week 4,
de nachtdiensten ben ik verrassend genoeg vrij gemakkelijk doorheen gekomen zonder mijn vast te breken.
Gewicht tikte 102.4 aan dat is dus een half kilootje deze week, wat wel meer opviel is dat mijn spierdefinitie beter zichtbaar wordt.
De spiegel is over het algemeen een veel betere indicatie van resultaat daar spiermassa een hoger gewicht heeft dan vetmassa.

Na 10 maanden het resultaat.
We zijn nu al weer 10 maanden verder, met een kleine tussenstop weeg ik nu 95 kilo het gewicht gaat nog steeds geleidelijk naar beneden.
In het ochtend ritueel heb ik een alkaliserende tonic toe gevoegd namelijk appel azijn met citroen hier heb ik apart nog over geschreven Appelazijn en citroen recept voor een ontgiftende tonic
Mijn vast periode is 18-6 zolang dit mij resultaat bied is dit heel goed in mijn levensstijl te handhaven.

Verder mag je natuurlijk op mijn blog meelezen welke stappen ik verder heb genomen naar een gezond, diervriendelijk en duurzaam leven.

Tips voor interval vasten

Hier zijn enkele tips voor interval vasten:

 • Drink veel water en calorievrije dranken tijdens de vastenperiodes.
 • Eet gezond en gevarieerd tijdens de eetperiodes.
 • Luister naar je lichaam en stop met vasten als je je niet goed voelt.

Conclusie

Interval vasten is een effectieve manier om af te vallen en je gezondheid te verbeteren. Het is echter belangrijk om het rustig op te bouwen en te luisteren naar je lichaam.

Bron vermeldingen en onderzoeken naar interval vasten:
https://www.health.harvard.edu/blog/intermittent-fasting-surprising-update-2018062914156
https://www.scientificamerican.com/article/does-intermittent-fasting-work/
https://medicalxpress.com/news/2019-11-intermittent-fasting-longevity-cardiac-catheterization.html

Gerelateerde Afbeeldingen:

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.